JanenMaartje.reismee.nl

De laatste week in Azië

De dag na het "afscheidsconcert" zitten we alweer in Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië. In een hostel vlakbij een mega-shoppingmall. En die mall heeft alles: 10 verdiepingen met kledingzaken, foodcourts, en entertainment. Een bowlingbaan met 48 banen naast elkaar (tot 03.00u 's nachts open in het weekend), een bioscoop m et 9 zalen een een heus indoor pretpark! Met een reuzenrad en zelfs een achtbaan van 800 meter lang, compleet met loopings en al! Van buiten af kun je de achtbaan zien lopen. Bovenin het gebouw, vlak langs de ramen. Zo, we zijn in de grote stad!  De eerste dag lopen we nog wat onwennig rond. We zoeken onbewust wat open plaatsen op, parken. Nog op zoek naar het onbewoond-eilandgevoel denk ik. Uiteraard lukt dat hier niet. We bezoeken de Petronas-towers (bekendste landmark van Kuala Lumpur). In het daarbij gelegen park lopen we wat rond. Er zijn een paar zwemvijvers voor kids.  Meer dan 100 kids spetteren en rennen opgewonden rond in het ondiepe water. Zo blij als wat, zoals kinderen dat kunnen zijn met een plas water.  Half in de middag gaat het regenen. We besluiten naar huis te gaan. Als we skypen met Hetty (de moeder van Maartje), vertelt ze ons dat Maartje haar poes Rummie is overleden. Ze is bijna 16 jaar geworden. Spijtig nieuws, het was een geweldig beestje en echt Maartje haar lieveling. We willen een keertje naar de film, maar door het nieuws hebben we er even geen behoefte aan. We houden het rustig die avond.  De volgende dag bezoeken we het Merdecaplein. Hier heeft Maleisië haar onafhankelijkheid verklaard. Nu is van het plein een race-circuit gemaakt. Er worden drifts gedaan met opgevoerde Aziatische sportwagens. Nissan's, Honda's. We lopen verder door de stad. Bezoeken nog wat plaatsen en markten. Lopen door een wat smutzich Chinatown en gaan weer richting hostel. Onderweg besluiten we nu wel naar de film te gaan. Dat is lang geleden! Het wordt Alvin & the chipmunks 3. Hoewel niet echt mijn type film, was hij  wel grappig. Tijdens een cruise belanden de Chipmunks op een onbewoond tropisch  eiland... Haha, altijd leuk! Het bijzondere aan het bioscoopbezoek is niet zozeer de film, maar het feit dat we even helemaal zijn afgesloten van de buitenwereld. Het zou net zo goed de Metropolis in Antwerpen kunnen zijn, waar we nu zitten. Het is ook de enige plek waar we dit gevoel hebben. Pas als we na de film naar buiten lopen, komt het besef terug dat we in Azië zijn.   We besluiten de dag met Sushi in een funky sushibar in het winkelcentrum bij ons hostel. Zoo lekker! Morgen naar Malaka, onze derde en laatste stop in Maleisië. De rit duurt maar twee uur en dankzij de opmerkelijke rijstijl van onze buschauffeur zelfs nog korter! Dat hebben we nog niet eerder meegemaakt, een rit die minder lang duurt dan ons is verteld! Maar goed, we komen veilig aan in Malaka. Een stad met een verleden. Het oude centrum heeft in 2008 de status als Werelderfgoed gekregen. Met een aanzienlijk deel Dutch heritage. Te danken aan de handelsgeest van onze voorouders in de 17e eeuw. Malaka was een van de belangrijkste handelposten van de VOC in haar hoogtijdagen. Met een beetje fantasie is die sfeer daar nog steeds te proeven. Het oude Chinatown heeft pakhuizen aan de rivier. Een deel hiervan is nog steeds als zodanig in gebruik. Ze worden alleen niet meer bevoorraad via de rivier, maar door vrachtauto's die met moeite door de smalle straten manouvreren. Er worden nog oude ambachten verricht door Chinezen. Tengere, oudere mannen met een getekend gezicht oefenen in hun garage/voorkamer hun vak uit. Sleutels maken, sieraden smeden, fietsen repareren.  Handelen in Chinese waar: vuurwerk, specerijen, medicijnen. Wij logeren ook in een pakhuis, zij het nu ingericht als hostel. De houten verdiepingsvloer is er nog. Gehorig, maar wel mooi. De wanden zijn ruw, zoveel mogelijk in originele staat gehouden. De vrouw van de vriendelijke eigenaar bakt iedere dag een grote cake. Deze staat op tafel in de 'huiskamer'. Er wordt gretig gebruik van gemaakt. Erg lekker! Twee straatnamen zijn Hollands, de Heerenstreet en de Jonkerstreet. In de eerstgenoemde woonden de rijkere leiden. In de Jonkerstreet die iets minder bedeelden. Aan de overkant van de rivier staat het Stadhuys, het oudste Nederlandse gebouw in heel Azië. Gebouwd in 1670. Nu is er een historisch museum. Ernaast een kerk, ook van Hollandse makelij. Op de achtergelegen heuvel staat een oudere kerk. Deze is door de Portugezen gebouwd (zij hadden Malaka in handen totdat 'wij' ze in 1641 verjaagden). De kerk is ook door de Hollanders gebruikt. Er zijn mensen begraven en hun grafzuilen staan nu opgesteld in de overblijfselen van de kerk. Een aantal is nog goed te lezen, bijv: "HIER ONDER LEIJT BEGRAVEN REIJNIER D'DIEU. IN SIJN LEVEN OPPERCOOPMAN IN DIENST DER E COMPAGNIE. OVERLEDEN DEN 7 JULY 1655." We vinden Malaka leuk. Het is er sfeervol, wat minder drukkend dan de grote stad. Als je van museums houdt kun je er wel 2 weken elke dag een ander museum bezoeken, zoveel zijn er. Hou je daar niet van, is het er ook makkelijk een week uit te houden. Buiten het oude centrum dreigen moderne hotels van meer dan 10 etages aan de horizon. Een  groot en modern winkelcentrum loopt paralel aan de oude stadsmuur, dringt zich op. Ergens achteraan en bovenin is er weer een bioscoop. Vooruit, nog 1x naar de film (kaartje kost €2,25 dus ja).  Op donderdag een busrit naar Singapore, waar we een korte nacht slapen voordat we naar Australië vliegen op vrijdagmorgen.  We slapen voor het eerst en de enige keer in een dorm (gedeelde slaapkamer met stapelbedden). We brengen de rest van de middag en avond door met een bezoek aan een modern winkelcomplex is downtown Singapore, waar een hotel is met op het dak (100 meter hoog ofzo) een zwembad. Zo aangelegd dat je de rand niet kunt zien en het lijkt of je zo naar beneden kunt vallen. We brengen een bezoek aan het naastgelegen uitkijkpunt. Zo kunnen we in één dagdeel toch een indruk krijgen van de stad. Het uitzicht is prachtig.  De laatste week Azië gaat snel voorbij. Malesië grijpt ons minder dan Thailand. Het is een stuk - echt een stuk - welvarender dan Thailand. Iedereen spreekt behoorlijk goed Engels, het schrift is het onze dus we kunnen weer dingen lezen. Mensen willen niet meer van alles van je, laten je gewoon met rust. Afdingen hoeft niet meer, wat dan wel weer fijn is overigens. Kuala Lumpur is behoorlijk westers, Singapore nog meer.  De laatste nacht slapen we matig, maar we hebben zin in Australië. Voor Maartje een wens die uitkomt en ik vraag mezelf af of Australië nog hetzelfde bij me teweeg zal brengen als het heeft gedaan tijdens mijn studiereis in 2003. We gaan als eerste naar Sydney, en blijven tot na de jaarwisseling op Manly beach. Tijdens onze studiereis verbleven we daar ook. Toen was het super! Alleen nù hebben we drie maanden Azië achter de rug, en al heel wat gezien en meegemaakt. Geleefd als koningen gezien ons budget. Niet één keer zelf gekookt! We hebben mooie plaatsen bezocht en verbleven aan fantastische stranden. We waren 3 maanden in een andere wereld.  We lopen een beetje achter met onze verslaggeving, de kerst is al achter de rug. We vertellen hier graag over in ons volgende verhaal! Alvast een fijne jaarwisseling voor alle trouwe lezers!!! En het beste voor 2012! We gaan jullie voor en zullen als eerste een toost uitbrengen! Wordt vervolgd! Alvast een happy newyear! Jan

*Daisy*

Spannend hoor! Volgens mij is het over een uurtje nieuwjaar bij jullie! Heel veel plezier daar en straks in jullie campertje! Anders dan Azië maar vast weer een mooie ervaring. Happy New Year :) !! Xx Dees en Daan

Joke & Marcel

Happy and healthy new year guys!!!!!!

Cindy Kap

Hey Jan en Maartje,

Bedankt weer voor jullie super verhaal.

Ook voor jullie een geweldige jaarwisseling en dat 2012 maar mooie herinneringen zal brengen.

Liefs,
Cin en Mark xxx

Karin Poppelaars

Hoorde net op de radio dat in Australie het nieuwe jaar werd ingeluid met een enorm vuurwerk, dacht meteen aan jullie. Vanuit een saai en grijs Wouw wens ik jullie een heel gelukkig en gezond 2012 toe met nog mooie reisavonturen in Australie. Groetjes van Karin. je collega, weet je nog :)

Paul van de ven sr

hallo Maartje en Jan,

Een mooie jaarwisseling en alle Goeds voor 2012.
Tot ziens in het nieuwe Jaar !

Jan en Maartje

Dank je wel voor alle nieuwjaarswensen, voor jullie en al onze trouwe lezers ook alle goeds voor 2012 gewenst.
Jan en Maartje
En Karin mijn lieve collega natuurlijk weet ik nog wie je bent ;):). Denk hier ook weleens aan jullie hoor ;):), kijk er naar uit in maart iedereen weer te zien!!!!! xxx

Bas en Coriene

Lieve Jan en Maartje

Happy New Year!! Dank je wel voor jullie lieve kaart! Echt heel leuk! Hier alles goed!! En Jan je ziet er goed uit met je nieuwe kapsel! Geniet van alles en elkaar!!
Had je vorige week nog gesmst komt dit ook aan??

Liefs Bas Coriene

Rene & Kirsten

Jullie ook alle goeds voor 2012.

Kan je het jaar beter beginnen dan in Australie? ;)

Heel spijtig van Rummie, wie weet binnekort zo'n nieuwe jonge katje, of... (nu dwalen we te veel af! :D)

Have fun!

X

Paco, Anja & Sam

Mooi verhaal weer! Veel geluk voor 2012 en nog meer reisplezier in de maanden die volgen.

Liefs uit stormachtig Den Bosch!

Daan de Viet

Ben benieuwd naar jullie jaarwisseling in Sydney! Leuk verhaal dit! Grt Daan

John, Ilona en Noah

Hey Jan en Maartje,

Had het adres van deze site van Es gehad en heb vanmiddag eens een aantal van jullie prachtige verhalen gelezen! Wat een ervaring zeg! Super!! Nog veel plezier de laatste maanden!

Groetjes John, Ilona en Noah xx