JanenMaartje.reismee.nl

Chillen aan de zee.

Na een lange reisdag met 2 vluchten komen we aan in Krabi. We zoeken een hostel na eerst wat gegeten te hebben. Het is leuk om het beste hostel te kiezen na er eerst een paar bekeken te hebben. En dat lukt beter met een volle maag. Een van ons blijft met de backpacks achter in het restaurant en de ander gaat op zoek. Het bracht ons naar K. guesthouse. Een eenvoudige, maar schone en goedkope kamer.  We wilden hier eerst wat van de kust zien alvorens naar de oostkust te gaan, om daar op 10 november de (enige echte) fullmoonparty mee te maken. En als party-organisator mag ik dit niet missen. Maar dat terzijde. De drie achtereenvolgende dagen hebben we op het strand gelegen. Omdat ze niet heel veel van elkaar verschilden, zal ik er een beschrijven. Bereid je voor het is erg vervelend :-). Daar komt ie: We worden iets na half acht wakker. Staan op het gemakje op om daarna te ontbijten bij het restaurantje dat pal naast ons guesthouse ligt. "Mixed fruits met yoghurt and muesli". Een hele goede starter. Dan terug om tandjes te poetsen en onze spullen te pakken. Even de vuile was afgeven -hebben we daar ook geen omkijken meer naar- en we zijn er weer klaar voor. We nemen een 'shared taxi' naar Au Nang, dat ligt aan het strand. Na een half uurtje zijn we er. We slenteren naar het strand en zoeken een plekje onder een boom. Maartje gaat gelijk de zon in en ik kies vaker de schaduw. 's Morgens is het meeste dagen zonnig. En de zon is fel. Ook is het al warm, zo'n 30 graden. We hebben een beach-tennis setje gekocht en slaan een balletje. Als het te warm wordt springen we de zee in. Die is zo warm, dat het niet echt verkoeling geeft. Toch lekker. Tussendoor een schoonheidsslaapje en de dag vordert gestaag.  Af en aan varen er longtailboten naar eilandjes en strandjes verderop. Op het strand lopen verkopers. Na een late lunch in het dorpje begint het te waaien vanuit zee. Dat geeft meer verkoeling. Tegen vieren komt er meer en meer bewolking en zien we regenbuien onze kant opkomen. Tijd om de spullen te pakken en huiswaarts te gaan.  Weer de 'shared taxi' in, die we meteen spotten zodra we het dorpje inlopen. Zo makkelijk allemaal. Hij zit al aardig vol, maar zoals we hier geleerd hebben kunnen er altijd nog mensen bij 4 toeristen, een paar Thaise jongens, wij en een jong Thais gezin met een heel lief zoontje van een jaar of 3. Hij heeft een geel  hempje aan, roze croqs (erg populair hier) en zoals alle kindjes hier hele donkere ogen. Zo donker dat je zijn pupillen niet kunt zien. Hij kijkt nieuwsgierig om zich heen, veilig vanaf de schoot van zijn moeder. Totdat er even later nog een stel mee wil. Zij gaat voorin, hij komt naast de moeder met het kindje te zitten. Hij is een blanke rocker, met een hanekam, kisten aan, een t-shirt met een doodskop erop, tattoo's en een serieus postuur. Dat vind het ventje toch wel erg eng en hij kruipt dichter tegen zijn moeder aan. De rocker ziet het en stelt zich op als de Grote Vriendelijke Reus. Hij lacht en biedt een 'high-five' aan. Maar het ventje vindt het te eng en durft niet. We zijn 10 minuten verder en aan de andere kant van de GVR is een meisje in slaap aan het dommelen. Langzaam begint haar hoofd weg te zakken. Eerst richting een andere toerist, die uit voorzorg hardop begint te praten tegen zijn medereiziger in de hoop haar zo van zich af te houden. Dat lukt hem, maar zij dommelt rustig verder een zakt langzaam weer weg. Nu met haar hoofd richting onze GVR. Haha, hilarisch. Want dat gaat natuurlijk fout. Ze zakt steeds verder weg en raakt zijn schouder. Uitendelijk rust haar hoofd helemaal tegen zijn schouder. En de GVR weet zich geen raad met de situatie en ik kan mijn lach niet inhouden. Geweldig. Na een half uurtje zij we weer terug in Krabi en lopen we via een avondmarkt naar 'huis'. We komen langs tientallen eetstalletjes en zien een sushi-stalletje. We hadden het eerder nog niet aangedurfd maar nu zag het er zo lekker uit. Dus sushi 4 dinner, besloten we ter plekke. Heerlijk! Na de sushi lopen we nog wat rond om te kijken wat er nog meer te halen valt. Een geroosterde maiskolf, een bakje noodles. En Maartje ziet heel mooi gedecoreerde taartjes. Dat worden onze toetjes. We nemen ze mee naar het hostel en eten ze daar op. Voldaan gaan we naar bed. Weer een dag voorbij! Als afwisseling op bovenstaande dag zijn we vandaag naar "Railay Beach" geweest. De mooiste in de omgeving. Door hoge rotsen afgeschermd van het vasteland, alleen per boot bereikbaar. Voorzien van een aantal luxe-resorts aan het strand. Blauw water, mooi zand en bizarre rotsformaties aan weerszijden van de stranden. Een van de strandjes is via een pad te bereiken wat half onder de rotsen loopt. Hier verblijven we een hele dag. We willen snorkelen met onze net gekochte snorkelsets, maar die zijn van dermate #^* kwaliteit dat we er niet veel mee kunnen. Aan het strand liggen een paar longtailboten, drijvende keukens. Je kunt er alles halen: fried rice, pancakes, fruitshakes, frisdrank en bier. Bestellen met je voeten in het water. Tijdens een middagdutje in de schaduw, vlakbij de bosrand is er opeens tumult. Achter ons ligt een duur resort, verscholen in de jungle. Een vrouwtje heeft haar lunchpakket opgehangen aan het hek tussen het strand en het resort. In een onbewaakt ongenblik is daar uit het niets een aapje dat er met haar lunch vandoor gaat. Hij had er al een tijd op zitten azen en zag zijn kans schoon. Niemand zag het aankomen. Later die middag laten de apen (makaken) zich met een hele familie zien als we weer terug lopen naar onze boot. Het is weer eind van de middag en vandaag komt er een heftiger uitziende bui onze kant op. Vlak voordat hij losbarst vertrekt onze boot. Het is een longtailboat voor 8 personen en heeft een zonnedakje voor 6 personen. Binnen een paar minuten gaat het helemaal los. Een tropische bui zoals je die in de tropen hebt. Binnen de kortste keren iedereen doorweekt. De bootsmannen zij het gewend, het gebeurt zo vaak. Gelukkig is het tegen het einde van de rit weer bijna droog. Kunnen we weer opwarmen en douchen, voor zover dat nog nodig is. Haha. Na de alweer 4e nacht in Krabi worden we allebei een beetje onrustig wakker. Maartje checkt het weer en het belooft veel te gaan regenen. "In Koh Samui en Phangan ziet het er beter uit", zegt ze. En omdat we hier alweer 4 nachten hadden geslapen leek het ons wel wat om weer verder te gaan. Doen we dat toch gewoon? Vandaag nog. Hadden zelf al uitgezocht hoe het op eigen gelegenheid te doen, ondanks de aanwezigheid van een travel agency op elke hoek van de straat. Toch nog even navraag gedaan aan de balie van ons guesthouse en 2 minuten later was het geregeld, een uur later zouden we opgehaald worden. Voor minder geld hadden we het zelf niet kunnen doen, dus super. Zo kwamen we tegen de schemering aan op Samui en vonden een bungalowtje vlak aan het strand. Vlakbij Bo Phut, aan de noordkant van het eiland. Coconut Calm Beach. Niet als de aaneenschakeling van luxe resorts hier, maar wat eenvoudiger en goedkoper. In de resorts ben je koning voor 25 euro per nacht (per kamer), maar wij moeten het van de kwantiteit hebben (lengte van onze reis) en kunnen het ons daarom niet veroorloven. Ondanks dat zitten we aan het strand en is het heerlijk weer. Er staat een aangenaam briesje en de zon lijkt iets minder fel. Top! We blijven er 3 nachten en liggen 2 dagen op het strand. De 2e dag in aan het mooiere strand in Chaweng, de meest toeristische plaats. Elke avond zien we de maan voller worden en kunnen we Koh Phangan zien liggen. Hier moet het gaan gebeuren, de fullmoonparty donderdag. En op woensdag vertekken we op eigen gelegenheid richting Phangan. In de haven komen we Martin tegen. Een Duitse gast waarmee we in Laos wat zijn opgetrokken. Hij ging naar Vietnam, wij niet. Echt grappig om hem weer te zien! We hebben 3 nachten geboekt in een resort aan de noordwestkust. Op een heuvel aan de zee. De bungalows staan verspreid, tot aan het water. Prachtig. En wat een rust! Een contrast met Samui, wij vinden het super. Meer laidback, in een authentiekere omgeving. We zijn de eerste avond getuige van een prachtige zonsondergang, hebben er een paar mooie foto's van. Op donderdag doen we niks. Echt erg, maar heerlijk. Uitslapen, een beetje hangen bij het zwembad wat pal naast ons hutje ligt. Tegen het einde van de middag is het dan zover. Samen met een Engels stel hebben we om 5u de taxi naar Haad Rin, waar de fullmoonparty is. Drie kwartier rijden over een heuvelachtige weg langs de kust. In het dorpje draait alles om de fullmoonparty's. Overal shops met gekke kleding, buckets met drank, verf en restaurantjes die de hele nacht open zijn. We eten wat en gaan op het gemakje naar het strand. Over de hele lengte van het strand is het feest. Aan het strand liggen bars. Ieder met een eigen geluidsinstallatie die het strand op knalt. Het is nog vrij rustig, maar daar komt verandering in. Gasten geven vuurshows, super om te zien. De sfeer is en blijft heel vrij en gemoedelijk. Het wordt steeds drukker, maar het blijft goed te doen omdat het strand zo groot is. Ik schat zo'n 10.000 man. Na de nodige biertjes, bodypaints, glijbanen, touwtjespringende mensen (over brandende touwen) en een broodje kip 's nachts nemen we een taxi terug naar de oase van rust bij ons verblijf. Feesten op het strand blijft speciaal, jammer dat het thuis niet echt kan.  En vandaag, "de day after", doen we weer niet veel. Uitslapen, hangen aan het zwembad en later naar het strand. We zitten helemaal in de rustige vibe en maken ons vooral niet te druk. Tegen vieren begint het te regenen. Net als we terug willen gaan naar ons resort. We schuilen in een overkapping aan het strand vanwaaronder ze massages geven. Maar nu verlaten wegens de lowseason. Het is knus en we hebben een mooi zicht over het strand. Het gaat heftiger regenen en na een uurtje besluiten we toch maar te gaan. Het is 5 minuten lopen. Maartje in d'r bikini en ik in mijn zwembroek. Kunnen we onze kleren doorhouden in ons rugtasje. Als we terug zijn duiken we gelijk het zwembad in.  Even opwarmen, nat zijn we toch al. Heb nog 2 biertjes over van gisteren en die delen we met het Engelse stel, dat toevallig ook in het zwembad ligt.  Nu is het weer droog en regeren de kikkers. Overal zijn ze te horen. We zitten lekker buiten op de veranda van het restaurantje van ons resort met die geluiden en de geluiden van golven die op de rotsen kapot slaan op de achtergrond. Helemaal in onze chillmode. Over een week meer nieuws van het strand, voor degenen die vanavond gaan dweilen: veel plezier! Wij hebben onze portie gisteren gehad. Liefs, Jan.

Rene & Kirsten

Meesterlijk verhaal! Hoe relext in tegenstelling tot jullie eerste maand daar. Heel goed om te horen dat jullie het zo naar je zin hebben! :D

Helaas geen 11-11-11 voor ons vanavond, morgen heel vroeg tegeltjes sjouwen! ;)

Onzettend veel plezier daar, pas wel goed op dat jullie niet moe worden!

Liefs,

Kirsten en Rene

Janneke

Hoi Jan & Maartje,

Wat een super relaxt verhaal weer... En ik moet eerlijk zeggen, ik ga inderdaad 11-11en vanavond maar ik zou 10 x liever in jullie schoenen/slippers lopen!!

-xxx- Janneke

caroline

Heerlijk weer even weg gedroomd met jullie mooie verhalen. Dit klinkt voor mij stuk aangenamer dan die eerdere beklimmingen.. ;)
Top geschreven! x